Dr. Darák Péter a XX. Országos Könyvvizsgáló Konferencián

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2012. szeptember 6.
Város: 
Balatonalmádi
Helyszín: 
Ramada Hotel

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara szervezésében könyvvizsgálók és adószakértők részvételével lezajlott konferencián "Az ítélkezés gyakorlata" címmel tartott előadásában a Kúria elnöke elmondta: a jogviszonyok végső tartalmát a bíróságok saját értelmezésük szerint állapítják meg. Ezért nagyon fontos, hogy az ítélkezésben érintett egyes szakmák képviselői pontos eligazítást kaphassanak az ítélkezés gyakorlatáról.

Darák Péter kiemelte: az adózás rendjéről szóló törvény lényegében jogforrási szintre emeli a Kúria normakontroll ügyekben hozott határozatát, amikor azt az adó-visszatérítési ügyekben az Európai Unió Bírósága és az Alkotmánybíróság határozata mellett említi.

Felhívta a figyelmet néhány helyi adórendelet megsemmisítése tárgyában hozott kúriai határozatra, amelyek kiszélesítik az adózói jogvédelmet.

Ismertette és elemezte azokat a legújabb kúriai adójogi tárgyú határozatokat, amelyek újraértelmezik az uniós és a nemzeti jog viszonyát.

Előadása végén idézte azokat a határozatokat, amelyek számviteli kérdésekben adnak iránymutatást.

Hangot adott annak a reményének, hogy a könyvvizsgálói, könyvszakértői hivatás gyakorlói eredményesen működnek együtt a jövőben az igazságszolgáltatással, hiszen a színvonalas könyvszakértői vélemények adhatnak csak az ítéleteknek biztos alapot.

A Kúria Sajtótitkársága