Dr. Darák Péter találkozója Dr. Dean Spielmann-nal

Dátum

A Kúria elnöke 2013. május 2-án munkavacsora keretében megbeszélést folytatott Dr. Dean Spielmann-nal,  az Emberi Jogok Európai Bírósága elnökével, aki  két napos hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodott.  Az EJEB elnökét magyarországi megbeszéléseire elkísérte Dr. Sajó András, a Bíróság tagja és Dr. Erik Friberg, a Bíróság Titkárságának vezetője.

A munkavacsorán köszöntőjében Dr. Darák Péter tájékoztatást adott arról, hogy az esetjogot figyelemmel kísérjük, havonta – a strasbourgi ítéleteket is tartalmazó - hírlevelet szerkesztünk, amit a bíróságok Intranet hálózatán terjesztünk.

Az EJEB elnöke figyelemre méltónak nevezte a hírlevél létét, elismeréssel nyilatkozott a strasbourgi bíróság tevékenységének folyamatos figyelemmel kísérő kúriai gyakorlatról.

Kiemelte Dr. Sajó András nemzetközi visszhangot kiváltó előadásait és írásait, amelyek hozzájárulnak a strasbourgi Bíróság tevékenységének széles körben történő megismertetéséhez.

Spielmann úr megemlítette, hogy több ET tagállamhoz hasonlóan, amelyek igényelték a bírósági  ítéletek saját nemzeti nyelvre történő lefordítását, a dokumentumok magyar nyelven is elérhetők lesznek.

A munkavacsorán jelen lévő Dr. Kónya István, a Kúria elnökhelyettese tájékoztatta a tárgyalópartnereket a magyar büntetőeljárásról, és a felülvizsgálati eljárásról. Elhangzott a  kúriai vezetés azon szándéka, hogy erősítse az alsóbíróságok ítéleti indoklásának egyediesítését, ezért ezt iránymutatásában rögzítette is.

A Felek kölcsönösen tájékoztatták egymást az intézményen belüli munkateher mértékéről, s azokról az erőfeszítésekről, amelyeket ezek megoldása érdekében tesznek. Spielmann úr egyúttal szólt a strasbourgi Bíróság költségvetési helyzetéről, valamint néhány tagállam önkéntes támogatási felajánlásáról.

Az EJEB elnöke bejelentette: a Bíróságon elkészült egy Jegyzőkönyv-tervezet, amely, ha - a tagállamok ratifikációját követően - életbe lép, lehetővé teszi a Bíróság és az ET tagállamai bíróságai közötti jobb és rendszeresebb párbeszédet, valamint az emberi jogok védelmének hatékonyabbá tételét összeurópai szinten. Hozzátette: a Jegyzőkönyvben rögzített irányelvek nem lesznek kötelező érvényűek, de módot adnak a tagállamok legfelső ítélkező fórumai számára, hogy kérdéseikkel Strasbourghoz fordulhassanak.

Dr. Darák Péter kiemelte: a Kúria elkötelezett annak elősegítésében, hogy a bíróságok erősítsék és támogassák egymást, hogy fektessenek hangsúlyt a bíróságok és a bírák presztizsének növelésére, mert csak így javítható az állampolgárok általi elismertségük.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának elnöke felajánlotta, hogy amint számos nemzet ifjú jogászát a Bíróság rendszeresen fogadja 1-3 éves szakmai gyakorlatra,  magyar jogászok jelentkezését is várják.

A szívélyes légkörű munkavacsora végén Dean Spielmann hivatalos látogatásra hívta a strasbourgi Bíróságra a Kúria elnökét, és delegációját.

Budapest, 2013. május 6.