Dr. Darák Péter fogadta az Olasz Köztársaság budapesti nagykövetét

Dátum

Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke 2012. június 15-én udvariassági látogatáson hivatalában fogadta az Olasz Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövetét, Maria Assunta Accili Sabbatini asszonyt.

Az ez év május 3. óta hivatalát betöltő olasz nagykövetnek a Kúria elnöke elmondta: a múltban nem léteztek magyar-olasz intézményes kapcsolatok a két ország igazságszolgáltatása, a legfelsőbb bírói fórumok vezetői között.  Örömmel jegyezte meg ugyanakkor, hogy hivatalba lépése óta több alkalommal vett részt olyan nemzetközi jogászi, illetve igazságszolgáltatási konferenciákon (legutóbb június 11-én Hannoverben), ahol olasz kollégákkal már volt lehetősége véleményt cserélni.

Dr. Darák Péter hangsúlyozta: kész a kapcsolatfelvételre az olasz legfelső bírói fórumok vezetőivel. Hozzátette: a Kúria nyitott komoly szakmai program közös megvalósítására, és szívesen fogadna  az európai bírócsere program keretében olasz bírákat,  amint francia és lett bírók már vettek részt kúriai szakmai programokon.

Az olasz nagykövet utalt a két ország közötti hagyományos történelmi, és kulturális kapcsolatokra, az európai uniós tagságra, az ebből fakadó közös feladatokra. Felvázolta az Olasz Köztársaság Legfelső Bírósága főbb feladatköreit, majd tájékoztatást kért a Kúria elnökétől a magyar igazságszolgáltatási reformok lényegi elemeiről.

Az olasz nagykövet megígérte: továbbítja az olasz illetékes igazságszolgáltatási partnerek felé az együttműködési szándékot.  Reményét fejezte ki, hogy a  Magyarországon 2013-ban megrendezésre kerülő Olasz Kulturális Év is lehetőséget teremt majd a kétoldalú igazságügyi, bírói kapcsolatok további elmélyítésére.

Budapest, 2012. június 15.

A Kúria Sajtótitkársága