Dr. Darák Péter felszólalása a XIX. Tolna megyei Jogásznapon

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2012. június 1.
Város: 
Szekszárd

A Magyar Jogász Egylet Tolna megyei szervezete XIX. alkalommal tartotta 2012. június 1-jén a hagyományos jogásznapi rendezvényét, amelyen a Kúria elnöke, Dr. Darák Péter tartott előadást.

„Változások a felsőbíráskodásban” címmel az elnök átfogó képet adott a Kúriára vonatkozó sarkalatos törvényi előírásokról, a Kúria új hatásköreiről, így a normakontroll funkcióról. Előadásában Dr. Darák Péter ismertette a törvénynél alacsonyabb szintű jogszabályok feletti közigazgatási bírói normakontroll németországi gyakorlatát.

Szólt a német közigazgatási bíróságok normakontroll-hatásköréről, a törvénynél alacsonyabb szintű jogszabályok esetén alkalmazott eseti normakontrollról, az elvi normakontrollról, a normakontroll kérelem benyújtására jogosultak köréről, a normakontroll lehetséges tárgyáról, a kérelem benyújtásának határidejéről, a kérelem megalapozottságának feltételeiről, a bírói normakontroll döntés hatályáról.

A német gyakorlatot értékelve megállapította: az elvi normakontroll intézményének megítélése egyértelműen pozitív. A jogállamiság követelményén kívül mellette szól a pergazdaságosság is: a normakontroll révén a további eljárások megelőzhetők, ezáltal a közigazgatási bíróságok munkaterhe csökken. A jogintézmény megelőző jogvédelmet biztosít, hiszen nem kell addig várni, amíg a jogellenes jogszabályi rendelkezés alapján a végrehajtó hatalom az állampolgárok jogait közvetlenül érintő döntéseket hoz. Fontosnak nevezte, hogy az elvi normakontroll révén elkerülhetők az eltérő, egymásnak ellentmondó döntések, amelyek az eseti normakontroll esetében könnyen előfordulhatnak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Kúria normakontroll-tanácsa megkezdte működését, és az 59-es számú Magyar Közlönyben közzétett döntéseiben három önkormányzati rendeletről állapította meg, hogy azok törvénysértő szabályokat tartalmaznak. A megállapítások más folyamatban lévő perekre is vonatkoznak. Elmondta, hogy a normakontroll eljárás kezdeményezésének jogával az ombudsmant is indokolt lehet felruházni, hiszen hasonló alkotmánybírósági eljárást most is indítványozhat.