Dr. Darák Péter előadása a VII. Nemzetközi Adókonferencián

Dátum

A Kúria Elnöke 2013. június 6-án, csütörtökön (9.45 órai kezdettel) előadást tart a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete által szervezett, az „Adóharmonizáció, adószuverenitás az Európai Unióban" című konferencián.

Elnök úr előadásának címe: "Európai bírósági döntések és nemzeti jogalkotás".

A sajtó képviselőit a konferencia előadói 10.35 órakor tájékoztatják a helyszínen: Aquincum Hotel Budapest (Budapest, III. Árpád fejedelem útja 94.)

A részvételi szándékot a konferencia@penta.hu e-mail címre várják a szervezők.

A konferencia programját mellékletben csatoljuk.

Budapest, 2013. június 5.

A Kúria Sajtótitkársága

 

Megjelent tudósítások:
 
Konferencia az uniós adóharmonizálásról

Budapest, 2013. június 6., csütörtök (MTI) - Nincs szükség uniós adóharmonizálásra, helyette egy olyan platformot kell létrehozni, amelyen átláthatóvá válnak a nemzeti adórendszerek és követni lehet az adóemeléseket és -csökkenéseket - mondta Pelczné Gáll Ildikó, európai parlamenti képviselő a VII. nemzetközi adókonferencián csütörtökön Budapesten.

A Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete által rendezett konferencián Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora kifejtette: az uniós nettó befizető országok nem sokáig tűrik el a közösségen belüli adóparadicsomokat.
A közvetett adók, mint például az áfa, harmonizáltak az unióban, ezeknél az adókulcsok és az adókedvezmények tartoznak nemzeti hatáskörbe. A közvetlen adóknál, például a személyi jövedelemadónál és a társasági adónál, jóval nagyobb a nemzeti mozgástér - mondta előadásában Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.
Pelczné Gáll Ildikó, aki az Európai Parlament által elfogadott éves adójelentést készítette, a jelentésbe is belefoglalta azt a véleményét, hogy az adózás a nemzeti szuverenitás része. Az adókat a nemzetgazdaság növekedésének szolgálatába kell állítani. A képviselő kikelt az adóparadicsomok ellen, azok beszüntetését szorgalmazta.
Darák Péter, a Kúria elnöke a kétszeres büntetés tilalmát és a közigazgatási eljárási modelleket ismertette az adózással kapcsolatban.
Elmondta, a jog egyik alapelve az, hogy ugyanazért a cselekményért nem lehet senkit kétszer büntetni. A gyakorlatban ez úgy valósul meg, hogy az adócsalót büntető eljárás alá vonják és emellett közigazgatási eljárást is indítanak ellene. Egy svéd példát hozott fel erre a tényállásra az elnök. Az Európai Bíróság főtanácsnokának a javaslata úgy szól, hogy nem lehet külön kezelni a büntető- és a közigazgatási eljárást. Ezt vallja az emberi jogi bíróság is. A főtanácsnok azt javasolja az Európai Bíróságnak, hogy a következő legyen a döntése: a két eljárást egyben vizsgálja a svéd bíróság, és az európai jogi alapelvek és szabályok alapján maga döntse el: jogos-e a két eljárás, illetve a két büntetés - ismertette a Kúria elnöke.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy több uniós országban a szankciónak a cselekménnyel való arányossága alapján döntik el azt, hogy egy vagy két eljárást folytassanak-e le adóügyekben.
A közigazgatási eljárások fejlődési iránya az, hogy nagyobb aktivitást várnak el az ügyfelektől. Például sok ügyben nem kell engedélyt kérni a hatóságtól, elég bejelenteni azt, és a hatóság csak utólag ellenőrzi a bejelentett tevékenységet. Az adózásban ez az elv a bevallásos és a kivetéses adózás kettősségében van jelen - tette hozzá.
Az uniós adózás harmonizációját Herich György, a konferenciát rendező egyesület elnöke úgy jellemezte, hogy különböző fejlettségű országokra húzták rá ugyanazt a sablont. A harmonizációs szabályok még a kibővítés előtti unióban születtek, amikor a tagok közel azonos fejlettségűek voltak. Újabb szabályt pedig, a közös elhatározás hiánya miatt nem lehet hozni.
Pankucsi Zoltán ennek ellenére úgy vélte, hogy 2018 végére elkészül egy új, átlátható és egyszerű uniós áfa-irányelv.

egr \ ghg \ gpp \ gry

MTI 2013. június 6., csütörtök 15:38