Darák Péter: a munkaügyi bírák hozzájárultak Magyarország munkaügyi kultúrájának emelkedéséhez

Dátum

Nagyszabású munkaügyi konferenciát rendezett a Munkaügyi Bírák Országos Egyesülete a szervezet 20 évvel ezelőtti alapításának alkalmából. A 2017. december 7-én a Kúria dísztermében megrendezett tanácskozáson a munkaügyi bíráskodás múltjáról, jelenéről és a jövő kihívásairól értekeztek a résztvevők.

A jelen levőket dr. Tálné dr. Molnár Erika, a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának helyettes vezetője köszöntötte. Az Egyesület főtitkára felhívta a figyelmet a szervezet tevékenységére az érdekképviselet és a tudományos munka területén is.

A Kúria elnöke megnyitó beszédében az Egyesület szakmai közösség teremtő erejét emelte ki. Dr. Darák Péter hozzátette a munkaügyi bírák közössége jelentősen hozzájárult a hivatásrend szakmai fejlődéséhez. A legfőbb bírói fórum vezetője beszélt arról, hogy a munkaügyi bírák 2012 óta önálló szakág keretein belül ítélkeznek a Kúrián. Ez az önállóság vezetett ahhoz, hogy az utóbbi hat évben a Kúrián működő három munkaügyi tanács aktívabb munkát végezzen a jogterület feletti felügyelet gyakorlás terén. Darák Péter méltatta a szakág és a munkaügyi bírák jelentős joggyakorlat egységesítő tevékenységét és a jogértelmezés feladatkörében elvégzett munkát is. A Kúria elnöke kiemelte, “a munkaügyi bírák magukra vállalták azt a feladatot, hogy Magyarországon a munkaügyi kultúra emelkedéséért tesznek”, szerinte ennek eredményét minden magyar polgár megtapasztalhatja.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) soros elnöke szerint az egyesület 20 éves története önmagában jelzésértékű minden bíró számára. Dr. Major Zsolt hangsúlyozta, a bírói egyesület segítségével megvalósuló szakmai tapasztalatcsere hozzájárul a többi jogág fejlődéséhez is. Az OBT vezetője beszélt az igazságszolgáltatás előtt álló jövő évi kihívásokról. Úgy véli, az új perrendtartási szabályok életbe lépésével újabb feladat hárul a bírói egyesületekre és a munkaügyi szakágra is. A Tanács számára ugyanakkor továbbra is fontos a szoros szakmai együttműködés a munkaügy területen dolgozó bírákkal.

A megnyitó beszédeket követően az ország egyetemeinek jogi karairól érkező tanszékvezetők, tanárok és jogtudósok tartottak előadásokat. Szó volt a többi között a Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálatról, a digitalizáció munkaidőre gyakorolt hatásáról, értekeztek a munkajogi védelem határairól és versenyjogi kérdésekről is.

A konferencia ünnepi megemlékezéssel és a munkaügyi bírák hivatásáról szóló személyesebb hangvételű eszmecserével zárult.

Dr. Darák Péter és dr. Major Zsolt beszéde itt tekinthető meg.

2017. december 7.

A Kúria Sajtótitkársága