Darák Péter: meg kell őriznünk a bírói függetlenséget, a szakmai igényességet és a változás iránti nyitottságot mint állandó értékeket

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2020. július 15.

Lassan lezárul az első évtized az Alaptörvény hatályba lépése óta – emlékeztetett Darák Péter megnyitó beszédében a bíróságok napján, 2020. július 15-én. A Kúria elnöke a Groupama Arénában tartott ünnepségen felidézte az előző években, a bíróságok napján elmondott beszédeinek főbb gondolatait. Ezt követően néhány nemzetközi példát és külföldi bírósági döntést ismertetve rávilágított arra, hogy szükséges tágabb perspektívából látni a magyarországi, az igazságügyi rendszert érintő történéseket. Beszéde harmadik részében a német szövetségi alkotmánybíróság egyik döntéséről szólt, amelyben a nemzeti alkotmányjog európai dimenzióiról folytatott vita lépett újabb szintre. Darák Péter a példák fényében hangsúlyozta, “a kihívásoknak a bírói szervezet csak úgy felelhet meg, ha a bírói függetlenséget, a szakmai igényességet és a változás iránti nyitottságot mint állandó értékeket az egymást követő generációk számára mindannyian megőrizzük és továbbadjuk.” Hozzátette, ez az, ami a bíróságot bírósággá teszi.

Az Országos Bírói Tanács és az Országos Bírósági Hivatal által szervezett rendezvényen átadták a 2019. és a 2020. évi Juhász Andor Díjakat, valamint a címadományokat és okleveleket.

A Kúria elnökének beszéde.

Budapest, 2020. július 15.

A Kúria Sajtótitkársága