Darák Péter: „A magyar állam és a magyar igazságszolgáltatás 1956 oldalán áll”

Dátum

Konferencián mutatták be az 1956 utáni megtorlás adatbázisát 2018. június 15-én, Budapesten. A Nagy Imre miniszterelnök és társai kivégzésének 60. évfordulóján megrendezett tanácskozás címe „A megtorlás fogaskerekei – Perek ’56” volt. A Kúria elnöke, a legfőbb ügyész és a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke még 2014. decemberében indított közös kutatási programot az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás irányító és végrehajtó testületei, illetve az eljáró személyek körének feltárására. Az adatbázis az interneten is elérhető és tanulmányozható a www.perek56.hu weboldalon. 

A pénteki eseményen köszöntőt mondott Polt Péter legfőbb ügyész, a konferenciát Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg, az adatbázist Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke mutatta be.

Darák Péter, a Kúria elnöke zárszavában emlékeztetett arra, hogy Magyarország Alaptörvénye közjogi felelősséget mond ki akkor, amikor arról szól, hogy bizonyos szervezetek és személyek felelősséggel tartoznak az 1956. október 23-án kirobbant forradalom és szabadságharc szovjet megszállókkal együttműködésben történt vérbe fojtásáért, az azt követő rémuralomért és megtorlásáért. A közjogi felelősség formáit kiemelve a legfőbb bírói fórum vezetője az Alaptörvényt idézve hozzátette: „A Nemzeti Emlékezet Bizottsága feltárja a kommunista diktatúra hatalmi működését, a kommunista hatalmat birtokló személyek és szervezetek szerepét, és tevékenysége eredményeit átfogó jelentésben, valamint további dokumentumokban közzéteszi”. Szerinte a feltáró munka kötelezettséget ró azok címzettjeire is. A konferencia e kötelezettségek jegyében valósított meg egy példa nélküli és alkotmányos alapon álló együttműködést a hivatásrendek képviselői, jogászok, történészek, levéltárosok és társadalomtudósok között – tette hozzá Darák Péter. A megtorló perek adatbázisának feltárása és a konferencia kapcsán előadása végén elmondta: „a magyar állam és a magyar igazságszolgáltatás 1956 oldalán áll.”

Budapest, 2018. június 18.

A Kúria Sajtótitkársága

A témában megjelent tudósítások: