Darák Péter: A Kúria mindent megtesz a gördülékeny alkotmányos átalakulás érdekében

Dátum

Interjút adott a Kúria elnöke az InfoRádiónak 2018. július 5-én. Dr. Darák Péter az “Aréna” című műsorban az közigazgatási bíráskodás átalakítására vonatkozó kérdésre válaszolva kifejtette, a Kúria mindent megtesz annak érdekben, hogy az alkotmányos átalakulás sikeresen, a közigazgatási bíráskodás értékeinek megőrzése mellett gördülékenyen megtörténhessen. A legfőbb bírói fórum vezetője hozzátette, az új bíróság feladata lesz eldönteni, hogy a Kúria által korábban meghozott jogegységi határozatokat és kollégiumi véleményeket változatlanul fenntartja-e, irányadónak tekinti-e, igazodik-e hozzá.

Darák Péter beszélt az idei választási ügyek elbírálásának tapasztalatairól is. Értékelése szerint a Kúria az elmúlt évtizedek szakmailag egyik legnehezebb választási jogorvoslati időszakával találkozott, a kérdésekre pedig rövid idő alatt kellett választ találniuk a bíráknak.

Az interjúban szó volt az új közigazgatási, polgári és büntető eljárási szabályok életbe lépéséről, az ezzel kapcsolatos tapasztalatokról, a Kúria befogadási gyakorlatának kialakításáról, a joggyakorlat elemző csoportokról és az előkészítési fázisban lévő új intézményi stratégiáról.

Darák Péterrel készült interjú 1. rész

Darák Péterrel készült interjú 2. rész

A műsor meghallgatható az Inforádió honlapján is:
https://infostart.hu/arena/2018/07/05/vendegunk-darak-peter-a-kuria-elnoke
https://infostart.hu/belfold/2018/07/06/darak-peter-az-elmult-evtizedek-legnehezebb-valasztasi-idoszaka-volt

Budapest, 2018. július 6.                   

A Kúria Sajtótitkársága