Darák Péter a Kúria elnökének nyilatkozata a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Budapesten tartandó Közép- és Kelet-Európai Főbírák Hetedik Konferenciájáról

Dátum

Budapesten tartják a Közép- és Kelet-Európai Főbírák Hetedik Konferenciáját

A Kúria meghívására 20 ország legfelsőbb bíróságának bírái tanácskoznak június 4. és 7. között Budapesten. A tapasztalatcserén túl több az igazságszolgáltatást és ítélkezést érintő aktuális témáról is tartanak előadásokat a konferencián. A témák között szerepel a bírói függetlenség, az igazságszolgáltatás finanszírozása, a legfelsőbb bíróságok szerepe és hatásköre, a bírósági reformok, a bíróságok kommunikációja, a bírósági ítélkezés gyorsasága és stratégiai tervezés. A találkozó fő célja az, hogy fórumot biztosítsanak a főbírók számára arra, hogy egymás jó gyakorlatát megismerjék, ismereteket szerezzenek az egyes nemzeti megoldásokról.

A Közép- és Kelet-Európai Főbírók Találkozójának létrehozása amerikai kezdeményezésre valósult meg. A konferenciát minden évben más-más országban tartják. Az idei, 2011 óta immár hetedik tanácskozásra résztvevők érkeznek Albániából, Azerbajdzsánból, Bosznia-Hercegovinából, Csehországból, Észtországból, Georgiából, Horvátországból, Koszovóból, Lengyelországból, Lettországból, Litvániából, Macedóniából, Montenegróból, Oroszországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából. Összesen 14 legfelsőbb bírósági elnök vesz részt a budapesti rendezvényen, de Kínából és az Egyesült Államokból is érkezik delegáció.

A konferencián megnyitó beszédet mond dr. Solt Pál, a magyar Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, dr. John Walker és dr. Clifford Wallace, az Amerikai Egyesült Államok Körzeti Fellebbviteli Bíróságainak bírái, illetve dr. Christopher Lehmann a CEELI Intézet ügyvezető igazgatója. A konferencia nyelvei: angol, orosz és szerb.

A konferencia jelentőségéről dr. Darák Péter, a Kúria elnöke interjút adott a Kossuth Rádió 180 perc című műsorának 2017. május 31-én.

Budapest, 2017. május 31.

A Kúria Sajtótitkársága

MTI cikke itt olvasható:

Jog-bíróság-konferencia
Budapesten tartják a közép- és kelet-európai főbírák konferenciáját

Budapest, 2017. május 31., szerda (MTI) - Budapesten tartják a közép- és kelet-európai főbírák hetedik konferenciáját, többi között a bírói függetlenségről, az igazságszolgáltatás finanszírozásáról és a közép-európai bíróságok reformjairól lesz szó - mondta Darák Péter, a Kúria elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán.

Hangsúlyozta: egyszerre húsz ország legfelsőbb bírósága még soha nem volt jelen Budapesten, és a húsz országból tizennégy elnök érkezik a találkozóra. Ez az évente megrendezett munkatalálkozó minden legfelsőbb bírósági elnöknek sokat segít a munkájában - tette hozzá.
A rendezvény 2011-ben indult és a hetedik találkozót tartják jövő hétfőtől szerdáig. Nyolc témában - amelyek felölelik a legfelsőbb bíróságok működésének minden szegmensét - aktuális tapasztalatokat osztanak meg a résztvevők - közölte az elnök. Jelezte: a témák között szerepel egyebek mellett a bírói függetlenség, az igazságszolgáltatás finanszírozása és a közép-európai bíróságok előtt álló reformok.
Darák Péter kifejtette: a régióban hasonló gondokkal küzdenek az igazságszolgáltatások, ez úgy foglalható össze, hogy egy korábbi, nem demokratikus társadalmi berendezkedéshez képest, amelyben a jog "leértékelt szerepet játszott", az elmúlt évtizedekben nagy változás következett be, "az államélet szervezésének nyelve a jog lett", és a jog értelmezése, alkalmazása elsősorban a legfelsőbb bíróságok feladata. Felértékelődtek ezek az intézmények, és a felértékelődött szerephez hozzá kell rendelni a modern eszközöket.

bszg \ bki \ hgp

MTI 2017. május 31., szerda 8:56