Darák Péter: A jog a modern életviszonyok nyelve

Dátum

Az ember és a jog viszonyáról, a tudományág végső céljáról, valamint a jog és a vallás kapcsolatáról beszélgetett dr. Darák Péter a Kúria elnöke, dr. Frivaldszky János a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető tanára és Süveges Gergő újságíró 2019. február 1-én a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. A felsőoktatási intézmény adott otthont a Tágabb értelem nevet viselő előadássorozat második állomásának, amely a jogtudománnyal, a jogalkotással és az igazságszolgáltatással foglalkozott.

A Tágabb értelem a Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) kezdeményezés rendezvénysorozata, amely a filozófia/teológia fényében vizsgálja az emberközpontú tudomány lehetőségét a mesterséges intelligencia, a jog, a politológia és a szociálpszichológia területén, pódiumbeszélgetések formájában.

Baritz Sarolta Laura domonkos nővér, a KETEG megszervezője köszöntőjében rámutatott, egy szaktudomány akkor lesz teljes, ha vizsgáljuk, mi a végső célja és mi az emberhez való viszonya. Frivaldszky János a beszélgetésben kiemelte, a szeretet, az igazságosság és jog is egyfajta rend, a jog annak a rendnek a megtalálása, ami a társadalomban, az emberiségben eleve jelen van. Darák Péter hangsúlyozta, a jog a modern életviszonyok nyelve, tükörképe a társadalmunknak. A Kúria elnöke kitért arra, hogy a jogrendszer egy olyan eszközrendszer, amely visszatükrözi mindazt a méltánytalanságot, igazságtalanságot és a megtalált igazságot, békét, rendet, ami a társadalmunkban, világunkban előfordul.

A pódiumbeszélgetésről előzetes interjú is készült a Kúria elnökével.  

Budapest, 2019. február 4.

A Kúria Sajtótitkársága