Dániában szereztek tapasztalatokat magyar könyvtárosok - a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtára számára is hasznos a skandináv modell

Dátum

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének (MKE) Elnöksége 2017 május végén egyhetes dániai könyvtárszakmai tanulmányutat szervezett, amelyen 4 könyvtáros kolléga vett részt Magyarországról.

A szakmai út átfogó célja egy olyan tanulmányút megvalósítása volt, amely betekintést adott a dán könyvtárügy legfontosabb könyvtárainak életébe, szakmai munkájukba. Az új nemzetközi könyvtárszakmai ismeretek megszerzésére, a meglévő ismeretek elmélyítésére, tapasztalatcserére, nemzetközi szakmai kapcsolatépítésre nyílt ezáltal lehetőség, valamint a 2016-os év könyvtárának megtekintésére.

A szakmai tanulmányút olyan aktuális kérdéseket is napirendre tűzött, amelyek nagyon fontosak a jogi (bírósági) könyvtárak 21. századi fejlesztése tekintetében is. A tanulmányút lehetőséget biztosított az országos bírósági könyvtári rendszer fejlesztése tekintetében hasznos új külföldi kezdeményezések, módszerek megismerésére is, amelyek nagyon fontosak a bírósági könyvtárak jövőbeli szakmai fejlesztése vonatkozásában is.

Az MKE a könyvtárak és szakinformációs intézmények országos hatáskörű, civil, non-profit szervezete. 2015-2019-es ciklusban Gerencsér Judit, a Kúria Tőry Gusztáv Jogi Szakkönyvtára vezetője, tölti be az MKE főtitkári posztját.

A tanulmányút főbb célállomásai az alábbi könyvtárak voltak:

Aalborg – Aalborg Bibliotekerne

Alborg – University Library

Aarhus - Det Kgl. Bibliotek

Aarhus - Dokk1 (Az év könyvtára 2016)

Koppenhága – Main Public Library

Koppenhága - Ørestad Library

Koppenhága - The Royal Danish Library

A szakmai megbeszélések és könyvtárlátogatások áttekintést adtak a skandináv könyvtári modellről, a dán könyvtárakat érintő legfontosabb aktuális kérdésekről, a kihívásokra adott válaszokról, a könyvtári trendekről, új szolgáltatásokról és a könyvtári stratégia főbb elemeiről.

A szakmai tanulmányút rávilágított arra, hogy teljesen újra értelmezzék a résztvevők a modern, 21. századi könyvtár fogalmát, működését és szolgáltatásait. A dán könyvtárakban minden tekintetben az ember, a felhasználó áll a központban; a gyűjtemény, a szolgáltatás helyett. A dán könyvtárakban a nap 24 órájában minden a felhasználóról és az igényeik minél eredményesebb és hatékonyabb kielégítéséről szól.

A tanulmányút egyik legnagyobb tanulsága a résztvevők számára, hogy a felhasználók igényeinek és a társadalom elvárásainak megfelelő könyvtár/információs intézmény csak és kizárólag úgy működhet hatékonyan, ha folyamatos párbeszédben áll használóival, s együttműködő partnerként tekintenek egymásra.