Bíróságok Napja

Dátum

„Mi a jog szerepe a világunkban? És mi a mi szerepünk, a bírák szerepe a társadalomban?” – ezzel a két ikerkérdéssel hívta közös gondolkodásra a Bíróságok Napja alkalmából rendezett központi ünnepség résztvevőit köszöntő beszédében dr. Varga Zs. András.

A Kúria elnöke eszmefuttatásában összegezte a bírói lét alapját képező legfontosabb kérdéseket: a társadalomtól kapott döntés hatalmát és ennek felelősségét, valamint helyes gyakorlásának módját. Kiemelte sok évezredes kulturális örökségünk tanítását, mely szerint a bírói hatamat méltányosan kell gyakorolni: a személyes, intézményi érdekeket félretéve, csak a törvény előírásait követve, nem engedve sem rokon-, sem ellenszenvnek. „Honestum vivere, alterum non laedere, suum quique tribuere: tiszteségesen élni, másnak nem ártani, mindenkinek megadni, ami jár.” – hangsúlyozta az ulpianusi parancsot.

Az Országos Bírósági Hivatal aulájában megtartott eseményen kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységük, példamutató életpályájuk elismeréseként több kúriai bíró és igazságügyi alkalmazott vehetett át kitüntetést.

Az Országos Bírói Tanács a Magyar Királyi Kúria egykori elnökének emlékére alapított legrangosabb szakmai elismerést, a Juhász Andor-díj arany fokozatát adományozta dr. Bartal Géza tanácselnök, kúriai tanácsos, dr. Kovács Zsuzsanna Anna tanácselnök és dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet tanácselnök, kúriai tanácsos részére.

A Juhász Andor-díj ezüst fokozatát vehette át dr. Gimesi Ágnes Zsuzsanna tanácselnök.

A Juhász Andor-díj bronz fokozatában Rácz Csilla tisztviselő részesült.

Az OBT 2023. július 15-ei hatállyal dr. Somogyi Gábor tanácselnök részére kúriai tanácsosi címet adományozott.

Az elismerésekhez ezúton is szeretettel gratulálunk!

Budapest, 2023. július 15.

A Kúria Kommunikációs Osztálya