Az Európa Tanács delegációjának látogatása a Kúrián

Dátum

2022. október 11-én a Kúria elnöke fogadta az Európa Tanács Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítéleteinek végrehajtását vizsgáló szervezeti egységének küldöttségét. A szakértői delegációt Christophe Poirel, az Európa Tanács emberi jogi igazgatója vezette, tagjai voltak Patrick Schäfer, az ET EJEB-ítéletek végrehajtásáért felelős főosztálya magyar ügyeket is kezelő szekciójának vezetője és Vukovich Lilla, a főosztály magyar referense.

A Kúria részéről a konzultáción dr. Varga Zs. András mellett részt vett dr. Patyi András, jogegységi feladatokért felelős elnökhelyettes, dr. Csák Zsolt, a Kúria Büntető Kollégiumának vezetője, dr. Orosz Árpád, a Polgári Kollégium vezetője, dr. Hajnal Péter, a Közigazgatási Kollégium helyettes vezetője, és dr. Höltzl Lipót, a Nemzetközi Főosztály vezetője.

A találkozó során a résztvevők az EJEB Magyarország vonatkozásában hozott ítéleteinek végrehajtásával kapcsolatban felmerült kérdéseket, az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága előtt egyes, lezárásra váró magyar ítéletvégrehajtási ügyek lehetséges megoldásait vitatták meg. A strasbourgi szakértők részletes tájékoztatást kaptak a magyar büntető-, polgári és közjog vonatkozó rendelkezéseiről, valamint az azokhoz kapcsolódó kúriai ítélkezési gyakorlatról.

Budapest, 2022. október 11.

A Kúria Kommunikációs Osztálya