Az EBESZ ODIHR magyarországi választási megfigyelőinek látogatása a Kúrián

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2022. március 11.

Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke, valamint a Kúria jogegységi feladatokért felelős elnökhelyettese, a Kúria Közigazgatási Kollégiumának kollégiumvezetője és az intézmény Nemzetközi Főosztályának vezetője 2022. március 11-én délelőtt a Kúria épületében fogadták az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) magyarországi választási megfigyelő missziójának delegációját.

A választási megfigyelő misszió, amely 2022. február végén érkezett Magyarországra, hogy a 2022. áprilisi országgyűlési választások és az országos népszavazás folyamatát figyelemmel kísérje, mandátuma keretében a Kúria képviselőivel is egyórás egyeztetést folytatott.

A találkozó során a felek a következő témakörökben folytattak megbeszélést: a bíróság szerepe a választási folyamatban, a legutóbbi választással és népszavazással kapcsolatos bírósági döntések, a korábbi választásokkal kapcsolatos precedensértékű bírósági döntések, a választások jogi keretrendszerével kapcsolatos kérdések, valamint a nemzetközi normák és kötelezettségvállalások alkalmazása a bírósági döntéshozatalban.

Budapest, 2022. március 11.

A Kúria Kommunikációs Osztálya