Az Adójogi Bírók Nemzetközi Egyesületének 12. közgyűlése és konferenciája a Kúrián

Dátum

2022. szeptember 9-10. között a Kúria adott otthont az Adójogi Bírók Nemzetközi Egyesülete (International Association of Tax Judges, IATJ) 12. közgyűlésének és konferenciájának. A rendezvényen számos külföldi és magyar adójogi bíró, adójoggal foglalkozó egyetemi tanár és adójogász vett részt. A budapesti szakmai tanácskozás a többi között megvizsgálta a tényleges tulajdonosi jogok kérdéskörét, az egészségügyi ellátások ÁFA-mentességének joggyakorlatát és foglalkozott a nemzetközi adóegyezmények adóalanyisága megítélésének, valamint a koronavírusjárvány után adóeljárások témájával.

Az esemény megnyitóján köszöntőbeszédet mondott dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke, valamint Eugene P. Rossiter, az IATJ egyesületének vezetője, egyben a kanadai Adóügyi Bíróság elnöke.

A rendezvényen a Kúria mint szervező intézmény lehetőséget kapott a hazai adójogi bíráskodás bemutatására. Ennek keretében a Kúria Közigazgatási Kollégiumának két bírója, dr. Figula Ildikó és dr. Stefancsik Márta az elsőfokú bírósági eljárást és a kúriai felülvizsgálati eljárás sajátosságait mutatta be, míg a magyar adóhatóság képviselője a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatósági eljárásait ismertette. Dr. Heinemann Csilla kúriai bírónő a hazai adóügyi bíráskodás aktuális kérdéseiről tartott előadást.

Budapest, 2022. szeptember 12.

A Kúria Kommunikációs Osztálya