30 éves a Cseh Köztársaság Legfelsőbb Bírósága - ünnepi konferencia Brnoban

Dátum

Petr Angyalossy úr, a cseh Legfelsőbb Bíróság elnökének meghívására dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke és dr. Gyarmathy Judit, a Kúria főtitkára ünnepi nemzetközi konferencián vettek részt Brnóban, amelyet az önálló Cseh Köztársaság Legfelsőbb Bírósága 30 éves fennállása alkalmából rendeztek 2023. szeptember 14-15-én.

Az eseményen a résztvevők nemcsak a legfelsőbb bíróságok hatékony jogvédelemben és az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférésben betöltött szerepét vitatták meg, hanem panelbeszélgetéseket folytattak a végső fokon eljáró bíróságok és a hatékony bírósági jogvédelem európai dimenzióiról, a legfelsőbb bírósági határozatokban szereplő elutasítási okokról, a legfelsőbb bíróságok jogegységesítő szerepéhez kapcsolódó problémás kérdésekről, valamint olyan XXI. századi kihívásokról, amelyekkel a legfelsőbb bírói fórumok szembesülnek.

A jubileumi konferenciát jelenlétével és felszólalásával megtisztelte Koen Lenaerts úr, az Európai Unió Bíróságának elnöke, Dineke de Groot asszony, a Holland Legfelsőbb Bíróság elnöke és Tatu Leppänen úr, a Finn Legfelsőbb Bíróság elnöke is.

Budapest, 2023. szeptember 15.

A Kúria Kommunikációs Osztálya