10 éves a büntető törvénykönyv – nemzetközi konferencia a Kúrián

Dátum

A magyar BTK 10 éve – Európai kihívások, közép-európai válaszok a 21. század bűnügyi tudományában címmel rendezett kétnapos nemzetközi konferenciát a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet és a Kúria 2022. november 8-9-én.

A Kúria nevében dr. Patyi András elnökhelyettes köszöntötte a résztvevőket. Előadásában kiemelte: a büntető törvény léte önmagában a jogbiztonság és a közrend fennmaradásának egyik fő záloga, ezért e törvénynek magának is stabilitást kell nyújtania, miközben változása szükségszerű, ha változnak megalkotásának és alkalmazásának körülményei. A Kúria mindezek mellett, a jövőben is igyekszik értelmezési feladatának eleget tenni és a bíróságok jogalkalmazásának egységét biztosítani, hangsúlyozta.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével és előadást tartott dr. Polt Péter lefőbb ügyész, dr. Varga Judit igazságügyi miniszter és dr. Pintér Sándor belügyminiszter is.

Az igazságszolgáltatás hivatásrendjeinek képviselői mellett a rendezvényen felszólaltak a tudományos szakmai élet kiválóságai, képet adva az elmúlt 10 év eredményeiről, a büntetőpolitika és büntetőjog területén jelentkező kihívásokról és fejlődési irányokról. A szimpózium nemzetközi kitekintést is adott századunk bűnügyi tudományának helyzetéről: szlovák, cseh, lengyel, szerb, szlovén, horvát és román előadók mutatták be a kriminálpolitika közép-európai irányait.

Budapest, 2022. november 10.

a Kúria Kommunikációs Osztálya