Tájékoztató a Kfv.VI.37.798/2017. számú ügyben, építési ügyben a szomszéd kereshetőségi joga akkor áll fenn, ha a közvetlen érdeksérelme igazolt

Dátum

Az alperesi beavatkozók, mint építtetők fennmaradási és továbbépítési kérelmet nyújtottak be, mely engedélyt az elsőfokú hatóság többször megismételt eljárás eredményeként hozott határozatában megadott.
Az építéssel érintett ingatlannal szomszédos ingatlannal rendelkezni jogosult felperes fellebbezése folytán eljárt alperes az elsőfokú határozatot helybenhagyta. Álláspontja szerint a zöldfelületi mutató és a beépítettsége kis mértékben tér el az engedélyezhető mértéktől, a minimális szabálytalanságokkal okozott érdeksérelem jelentéktelen, közérdeket nem sért.
A felperes keresettel támadta az alperes határozatát, a közigazgatási és munkaügyi bíróság – megismételt eljárás eredményeként hozott – jogerős ítéletében a támadott határozatot az elsőfokú határozatra is kiterjedően kizárólag a csapadékvíz-elvezetés megoldására vonatkozó részében hatályon kívül helyezte és ebben a körben az elsőfokú hatóságot új eljárásra kötelezte. Az indokolásban a beszerzett szakvéleményre alapítottan megállapította, hogy a beépítettség és a zöldfelületi mutató az alperesi határozathoz képest nagyobb mértékben tér el az előírásoktól. Ugyanakkor az eltérések körében a felperes kereshetőségi joggal nem rendelkezik. A megismételt eljárásra előírta a bíróság, hogy a hatóságnak olyan tervet kell megkövetelnie a beavatkozóktól, amely a csapadékvíz-elvezetését biztosítja a felperesi ingatlan rendeltetésszerű és biztonságos használata mellett.
A Kúria elbírálva a felperes által előterjesztett felülvizsgálati kérelmet a jogerős ítéletet és az alperes határozatát az elsőfokú határozatra kiterjedően hatályon kívül helyezte és az elsőfokú hatóságot új eljárásra kötelezte. Kifejtette, hogy a felperes kereshetőségi joga a beépítettség és a zöldfelületi mutató körében fennáll, az eltérés nem jelentéktelen, ezért a fennmaradási és továbbépítési engedély a becsatolt tervek alapján jogszerűtlenül került kiadásra.
Az új eljárásra előírta, hogy a beavatkozóktól olyan tervek csatolása szükséges, melyek egyrészt a csapadékvíz-elvezetése körében biztosítják a felperesi ingatlan megfelelő használhatóságát, másrészt betartják a beépítettségi és zöldfelületi mutatót.

Budapest, 2018. február 21.

A Kúria Sajtótitkársága