Nemzetközi hírek

2024. június 11-én a Kúrián tett hivatalos látogatást az Európai Közigazgatási Bírók Egyesületének (AEAJ) Sylvain Mérenne elnök vezette delegációja.

Első alkalommal került sor hivatalos találkozóra az Európai Unió Törvényszéke és a Kúria között 2024. május 23-án. A nemzetközi küldöttséget dr. Savvas S. Papasavvas, a Törvényszék elnökhelyettese vezette, tagjai dr. Jesper Svenningsen tanácselnök, dr. Pēteris Zilgalvis és dr.

Az Európai Unió Bíróságának jubileumi konferenciáján vett részt 2024. május 3-án Luxembourgban dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke és dr. Gyarmathy Judit, a Kúria főtitkára. Az ünnepi rendezvényen megemlékeztek tíz tagállam, köztük Magyarország uniós csatlakozásának huszadik évfordulójáról.

Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke meghívására 2024. április 12-én a Kúrián tett hivatalos látogatást az Európai Unió Bíróságának elnöke, dr. Koen Lenaerts, hogy részt vegyen egy szakmai konferencián, valamint az azt követő kötetlen kerekasztal-beszélgetésen.

Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke meghívására 2024. március 6-8. között Budapesten tett hivatalos látogatást a román Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék elnöke, Corina-Alina Corbu asszony és delegációja.

A Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Közigazgatási Bíróságának elnöke, Pavol Naď úr meghívására a pozsonyi székhelyű szlovák partnerintézményben tett hivatalos látogatást a Kúria elnöke vezette öttagú kúriai delegáció 2024. február 8-án.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítélkezési évet megnyitó ünnepi teljes ülést és bírói szemináriumot tartott 2024. január 26-án Strasbourgban. Az eseményen a Kúria képviseletében dr. Varga Zs. András elnök úr és dr. Gyarmathy Judit főtitkár asszony vettek részt.

Az Európai Unió Igazságügyi Eredménytáblája az Európai Bizottság éves, objektív adatokra épülő információs jelentése, amely valamennyi uniós tagállamra kiterjedően összehasonlító áttekintést nyújt az igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságáról, minőségéről, függetlenségéről és amely ily módon

A Kínai Népköztársaság Legfelsőbb Népi Bíróságának elnöke, Zhang Jun úr és delegációja 2023. június 21-én videokonferencia keretében folytatott megbeszélést dr. Varga Zs. Andrással, a Kúria elnökével, valamint az intézmény vezetőivel.

A 152 évvel ezelőtt Dunaszerdahelyen született magyar jogtudós, Szladits Károly munkássága előtt tisztelegve szervezett nemzetközi emlékkonferenciát 2023. április 22-én a Közép-Európai Alapítvány, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának is megválasztott egyetemi tanár szülővárosában.