Wlassics Gyula érdemei a közigazgatási bíráskodás megteremtésében

Dátum

A 120 éves magyar közigazgatási bíráskodásról rendezett konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) 2017. október 26-án Budapesten. A felsőoktatási intézmény dísztermében dr. Darák Péter a Kúria elnöke Wlassics Gyula, a XX. század elején megalakult Közigazgatási Bíróság egyik legjelentősebb elnökének életművéről és munkásságáról tartott előadást.
Dr. Darák Péter ismertette a Közigazgatási Bíróság 1896-os felállításának előzményeit és megalakításának körülményeit. A Kúria elnöke szerint Wlassics Gyula több volt, mint a bíróság szervezeti irányítója, a működésnek tudományos irányt szabott, érvényesítette az ún. osztó jog uralmát és határozottan kiállt a bírói függetlenség mellett. A Kúria elnöke kiemelte Wlassics érdemeit a jogegység biztosítása érdekében. A legfőbb bírói fórum vezetője Wlassics Gyula közigazgatási bíráskodást és a jogrendszert érintő reformjavaslatait is méltatta. Példák, jogesetek és idézetek segítségével szemléltette, hogy a mai közigazgatási bíráskodás számára milyen tanulságokkal rendelkezik a közigazgatási főbíró szakmai életműve és munkája.
Dr. Kaiser Tamás, az NKE tudományos igazgatója, az ülés levezető elnöke nyitó beszédében kiemelte a közigazgatás feletti független bírói kontroll fontosságát és a döntések, határozatok mindennapi életre gyakorolt hatását.
Az igazságügyi miniszter a közigazgatási bíráskodás gyökereiről, jelenéről és a jövő évtől életbe lépő változásokról beszélt. Dr. Trócsányi László miniszteri munkájának egyik legértékesebb eredményének nevezte az önálló közigazgatási perrend megteremtését. A tárcavezető aláhúzta, bár a közigazgatási felsőbíróság létrehozása akadályba, ellenállásba ütközött, bízik abban, hogy a jövő évi választásokat követő kormányzati ciklusban megalakulhat ez a bírói fórum Magyarországon.
Dr. Darák Péter és dr. Trócsányi László előadásait itt tudja meghallgatni.

A témában megjelent tudósítás: