Pódiumbeszélgetés a jogegységi eljárásról a Második Magyar Jogi Könyvszalonon

Dátum

Új hagyományt teremtve, immár második alkalommal, 2022. szeptember 17-én rendezte meg a Magyar Jogász Egylet az Alkotmánybírósággal együttműködésben a Magyar Jogi Könyvszalon eseményét az impozáns Károlyi-Csekonics Palotában.

A könyvbemutatók, kedvezményes könyvvásár és a Könyvszalon Nagydíj ünnepélyes eredményhirdetése és díjátadása mellett a szervezők színvonalas szakmai programmal várták az érdeklődőket – a többi között a jogegységi eljárásról szóló pódiumbeszélgetéssel, amelyen a Kúria elnöke, dr. Varga Zs. András is részt vett. Az eszmecsere moderátora dr. Raisz Anikó, környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkár, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának docense, további meghívott vendégei dr. Udvary Sándor, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, és dr. Bogdán Tibor, a gazdasági versenyképesség jogi feltételrendszerének erősítését célzó intézkedésekkel összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos voltak.

A beszélgető partnerek elsőként a jogegység fogalmát, a jogegység-jogbiztonság kérdéskörét járták körbe. Mivel a napi joggyakorlatot több bíróság irányítja (Kúria, Alkotmánybíróság, Európai Unió Bírósága, Emberi Jogok Európai Bírósága), a jogértelmezésben ez esetenként okozhat bizonytalanságot: az új jogegységi rendszernek a talán legfontosabb, leginkább kézzel fogható eredménye a követendő joggyakorlat egyértelművé, kiszámíthatóvá tétele és ezzel a jogbiztonság megőrzése – hangsúlyozta a Kúria elnöke.

A megújult jogegységi rendszer hatásait vizsgálva a pódiumbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy az új jogintézmény nem csak az ítélkezés minőségére hat kedvezően, mivel az esetleges hibák vagy helytelen értelmezések sokkal könnyebben lesznek kiszűrhetők, hanem át fogja alakítani a jogi kultúrát is.

Dr. Varga Zs. András az elmúlt időszak eredményeit áttekintve kiemelte, hogy nemcsak a jogegységi panasz, hanem a klasszikus jogegységi döntések száma is sokszorosára emelkedett a korábbi évekhez képest, vagyis a Kúria tanácsai folyamatosan vizsgálják saját gyakorlatukat. Ennek köszönhetően pedig érezhetően átalakult a Kúria által felülvizsgált ügyek dinamikája, ami a jövőre vonatkozóan azt vetíti előre, hogy a jogegységi eljárásnak, a joggyakorlat egyértelműbbé tételének köszönhetően az ítélkezés súlypontja visszakerül az első fokú eljárásra, és mind kevesebb alkalommal lesz szükség rendkívüli jogorvoslati eljárásra.

a Kúria Kommunikációs Osztálya