A Kúria rejtett kincsei és kulturális értékei – Bírósági séták a Kulturális Örökség Napjai során

Dátum

Több száz látogató volt kíváncsi a Kúria épületére, a Markó utcai Igazságügyi Palota rejtett érdekességeire és a legfelsőbb bírói fórum működésére a Nyílt Napon 2017. szeptember 17-én. A Kúria idén először csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz. A látogatók megismerhették hazánk legfőbb bírói szervének épületét, történetét, működését. A művészettörténet és az építészettörténet iránt érdeklődőket a kollégák tárlatvezetésre kísérték. Mind a felnőttek, mind a gyerekek színes, interaktív, az igazságszolgáltatáshoz kapcsolódó ismeretterjesztő játékokkal mérhették le a tárlatvezetés során szerzett tudásukat. A vetélkedőkön jól szereplő látogatóknak apró ajándékokkal kedveskedtek a Kúria munkatársai.
Kúria Jogi Szakkönyvtára muzeális értékű könyvritkaságait, az ítélkezés tárgyi kellékeit mutatta meg. A Debreceni Törvényszék közreműködésével pedig „Így láttam én – Kirándulás egy régmúlt Magyarországra” címmel időszakos kiállítás nyílt dr. Barcsay László egykori királyi járásbírósági elnök, amatőr fotográfus fényképeiből. A Nyílt Napon nyitva álltak a Kúria tárgyalótermei, ahol bírósági, ügyészségi fogalmazók és titkárok közreműködésével a látogatók megismerhették a tárgyalások menetét. A vendégek beléphettek abba a helyiségbe is, ahol a tárgyalások előtt a fogva tartott személyeket őrzik.
A Nyílt Nap alkalmat adott arra is, hogy a látogatók megismerjék Magyarország egyik leghosszabb múltra visszatekintő állami intézményét, hiszen a Kúria 1723 óta működik ezen a néven. Több évszázad alatt alakultak ki a bírák és a peres felek kapcsolatára, illetve a bírák egymás közötti kommunikációjára, az ítélethozatalra vonatkozó szabályok. Ezek az intézményi hagyományok is a kulturális örökség részei.

Budapest, 2017. szeptember 18.

A Kúria Sajtótitkársága

Megjelent tudósítások: