A Kúria közleménye

Dátum

A Kúria üdvözli az igazságügyi miniszter rendeletét a bírósági ügyviteli szabályok módosításáról, ha ezáltal végre minden akadály elhárul a Magyarországnak járó európai uniós források megérkezése elől.

A Kúria elnöke eddig sem avatkozhatott az ügyek kiosztásába. A Kúria évekkel ezelőtt elkezdte az átállást az automatikus ügyelosztásra. Azt, hogy melyik ügy melyik tanácshoz kerül, már a 2023. évi X. törvény hatályba lépése előtt is a számítógépes ügyviteli rendszer határozta meg a kollégiumok által elfogadott algoritmus szerint. Mindez visszamenőleg is ellenőrizhető a Kúria honlapján.

Az ügyelosztásnak a Kúrián egyébként sincs jelentősége, mivel minden kúriai bíró és kúriai tanács egyformán szakszerűen és törvényesen jár el. Ezt garantálja évek óta a korlátozott precedensrendszer és a jogegységi panasz intézménye is. A Kúria tanácsai ugyanis kötelesek követni a már elfogadott jogértelmezést. Ha attól el kívánnak térni, azt – szemben a többi bíróval, akiknek az eltérésre indokolási kötelezettség mellett a törvény lehetőséget ad – csak a Jogegységi Panasz Tanács engedélyével tehetik meg. A Jogegységi Panasz Tanácsban pedig minden kúriai ítélkező tanács képviselete biztosított.

Az Európai Bizottság elvárása tehát elegáns megoldást kívánt egy nem létező problémára. A Kúria adminisztrációs terhe ugyan tovább növekedett, de ezt az árat örömmel megfizetjük az euromilliárdok visszatartásának feloldásáért.