BKv17. (BK 40.)

Nyomtatóbarát változat

Az ítélet jogerőre emelkedésekor az előzetes letartóztatásban levő terheltnek a büntetés végrehajtására nem lehet halasztást adni.

 

A Be. 131. §-ának (4) bekezdése szerint az előzetes letartóztatás az első fokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig; az azt követően elrendelt vagy fenntartott kényszerintézkedés a másodfokú eljárás befejezéséig; illetve az ezt követően elrendelt vagy fenntartott előzetes letartóztatás a harmadfokú eljárás befejezéséig tart.

A Be. 588. §-ának (1) bekezdése szerint az ítélet a jogerőre emelkedése után hajtható végre, e rendelkezés (2)-(4) bekezdése pedig részletesen szabályozza azt, hogy az első, a másod- illetve a harmadfokú bíróság ítélete mikor emelkedik jogerőre.

Ezekből a szabályokból következően a terhelt az ítélet jogerőre emelkedésének időpontjától kezdve már nincs előzetes letartóztatásban.

Az előzetes letartóztatásban lévő terheltnek tehát az ítélet jogerőre emelkedésekor a bíróság a büntetés végrehajtására halasztást nem adhat; ez a szabadságvesztés félbeszakítását jelentené, amit a Bv. tvr. 22. §-ának (1) bekezdése szerint a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka vagy az igazságügyért felelős miniszter engedélyezhet.