Gfv. X.30.051/2010/3. számú határozat

Nyomtatóbarát változat

FELSZÁMOLÁS

tárgyszavak:

- gazdasági tevékenység
- gazdasági tevékenység ésszerű befejezése
- felszámolási költség

Végzés

Gfv. X.30.051/2010/3. szám

határozathozatal dátuma: 2010. szeptember 20

"...az adóssal szembeni követelésként elfogadott hitelezői igényt a felszámolási költségek közé kell-e sorolni - hiszen a felszámolás megindulását követően történt a megrendelés és a szállítás -, vagy pedig az egyéb hitelezői igények közé, mert nem a felszámoló rendelte meg az árukat.

Az eljárás során a felszámoló hivatkozott arra, hogy nem minősülhet a Cstv. 57.§ (2) bekezdés b) pontjába tartozó felszámolási költségnek a hitelező igénye, mert az nem a gazdasági tevékenység ésszerű befejezésének, hanem a gazdasági tevékenység folytatásának költsége, mely folytatásra a felszámoló nem adott engedélyt.

A Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint az adós gazdasági tevékenysége ésszerű befejezésének, vagyona megóvásának a fogalmába beletartoznak azok a döntések is, amelyek alapján a felszámolás kezdő időpontjában félig kész szolgáltatást-dolgot - ha gazdaságilag racionális annak befejezése (a befejezés költségeire van fedezet, a költségek nem magasabbak, mint az esetleges bevétel, stb.) - a felszámoló befejezi, s a már kész dolgot-szolgáltatást átadva követeli a díjat a megrendelőtől. Az "ésszerű befejezés", és a "vagyon megóvása" kifejezés a felszámolótól megköveteli a gazdaságilag racionális döntések meghozatalát.

A Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint azzal, hogy a felszámoló a hitelező követelését az adós tartozásaként elismerte, nyilvántartásba vette, az álképviselő eljárását jóváhagyta és elismerte azt is, hogy az álképviselő az adós gazdasági tevékenységének ésszerű befejezése, a vagyon megóvása érdekében végezte a tevékenységét. Ebből azonban következik az is, hogy az ebben az időszakban a gazdasági tevékenység ésszerű befejezése, a vagyon megóvása érdekében kötött szerződésekből eredő hitelezői igény felszámolási költségnek minősül. "