Az európai uniós legfelsőbb bíróságok igazgatásához készített Legjobb Gyakorlatok Útmutató rövid angol nyelvű ismertetői

Nyomtatóbarát változat

Supreme Courts

Elkészültek az európai uniós legfelsőbb bíróságok igazgatásához készített Legjobb Gyakorlatok Útmutató rövid angol nyelvű ismertetői. A szakmai anyagok a „Legfelsőbb bíróságok mint a bírósági rendszerek hatékonyságának garanciái az Európai Unióban” elnevezésű projekt keretében valósultak meg, a lett Legfelsőbb Bíróság, a litván Legfelsőbb Bíróság, a spanyol Legfelsőbb Bíróság, a Kúria, az Antwerpeni Egyetem és a Ljubljanai Egyetem közös, európai uniós társfinanszírozása keretében.

Az első ismertető a legfelsőbb bíróságok igazgatásához kapcsolódóan a jogalkotás számára tartalmaz ajánlásokat, szövege angol nyelven itt olvasható.

A második ismertető a legfelsőbb bíróságok igazgatása tárgyában megfogalmazott ajánlásokat összegzi, szövege angol nyelven itt olvasható.

 Budapest, 2017. szeptember 19. 

A Kúria Sajtótitkársága

Elkészült az európai uniós legfelsőbb bíróságok igazgatásához készített Legjobb Gyakorlatok Útmutató magyar fordítása

Nyomtatóbarát változat

Supreme Courts

Dátum: 2017. június 12.
Ország: Magyarország
Város: Budapest

A lett Legfelsőbb Bíróság, a litván Legfelsőbb Bíróság, a spanyol Legfelsőbb Bíróság, a Kúria, az Antwerpeni Egyetem és a Ljubljanai Egyetem közös, európai uniós társfinanszírozású, a „Legfelsőbb bíróságok mint a bírósági rendszerek hatékonyságának garanciái az Európai Unióban” elnevezésű projektje keretében elkészült az európai uniós legfelsőbb bíróságok igazgatásához készített Legjobb Gyakorlatok Útmutató magyar fordítása.

Az útmutató a kutatási projekt keretében a következő kérdésekre összpontosított:

- Hogyan járulhatnak hozzá a legfelsőbb bíróságok a jogbiztonsághoz, a jog következetes és átlátható alkalmazásához?

- Hogyan javítható a legfelsőbb bíróság ügyvitele és hogyan csökkenthetők a késedelmek a jogok hatásos és időbeni védelme érdekében?

- Hogyan javítható a legfelsőbb bíróság lakossággal folytatott kommunikációja?

- Milyen szerepet játszanak a legfelsőbb bíróságok a nemzeti szintű igazságszolgáltatási tanácsok munkájában?

Budapest, 2017. június 12.

A Kúria Sajtótitkársága

A Legjobb Gyakorlatok Útmutató magyar fordítása itt olvasható.

A Kúria is részt vett az európai legfelsőbb bíróságok igazgatásához készített útmutató kidolgozásában

Nyomtatóbarát változat

Supreme Courts

Dátum: 2017. április 21.
Ország: Lettország
Város: Riga

A lett Legfelsőbb Bíróság, a litván Legfelsőbb Bíróság, a spanyol Legfelsőbb Bíróság, a Kúria, az Antwerpeni Egyetem és a Ljubljanai Egyetem közös, európai uniós társfinanszírozású, a „Legfelsőbb bíróságok mint a bírósági rendszerek hatékonyságának garanciái az Európai Unióban” elnevezésű projektje keretében 2017. április 21-én háromtagú kúriai delegáció vett részt a projekt rigai zárókonferenciáján.

A Kúria képviseletében dr. Höltzl Lipót projektmenedzser, a Kúria Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Jogi Irodájának vezetője, dr. Simonné dr. Gombos Katalin, a Kúria Polgári Kollégiumának bírája és dr. Rácz Margit, a Kúria Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Jogi Irodájának munkatársa vett részt az eseményen.

A konferencia délelőtti ülésszakán a lett házigazdák beszámoltak a kezdeményezésről és röviden ismertették az annak keretében kidolgozott „Legjobb gyakorlatok útmutató”-t. A dokumentum a legfelsőbb bíróságok igazgatásához fogalmaz meg 52 ajánlást. A konferencia délutáni szekcióülésein a résztvevők egyrészről a bírói munka szervezésével, valamint a tudományos és kutatási részlegek szerepével, másrészről a legfelsőbb bíróságok kommunikációs tevékenységével és a legfelsőbb bíróságoknak az igazságszolgáltatási tanácsokban betöltött szerepével foglalkoztak.

Budapest, 2017. május 3.

A Kúria Sajtótitkársága

A lett Legfelsőbb Bíróság irányításával és a Kúria közreműködésével elindult európai uniós igazságügyi projekt keretében kúriai delegáció vesz részt a projekt rigai zárókonferenciáján, melynek történései az interneten élőben is nyomon követhetők

Nyomtatóbarát változat

Supreme Courts

Dátum: 2017. április 21.
Ország: Lettország
Város: Riga

A lett Legfelsőbb Bíróság, a litván Legfelsőbb Bíróság, a spanyol Legfelsőbb Bíróság, a Kúria, az Antwerpeni Egyetem és a Ljubljanai Egyetem közös, európai uniós társfinanszírozású, a „Legfelsőbb bíróságok mint a bírósági rendszerek hatékonyságának garanciái az Európai Unióban” elnevezésű projektje keretében 2017. április 21-én háromtagú kúriai delegáció vesz részt a projekt rigai zárókonferenciáján.

A Kúria képviseletében dr. Höltzl Lipót projektmenedzser, a Kúria Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Jogi Irodájának vezetője, dr. Rácz Margit, a Kúria Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Jogi Irodájának munkatársa és dr. Simonné dr. Gombos Katalin, a Kúria Polgári Kollégiumának bírája vesz részt az eseményen, melyen bemutatásra kerül a projekt keretében kidolgozott „Legjobb gyakorlatok útmutató” és az „Ajánlások”.

Az angol nyelven zajló zárókonferencia történései az interneten élőben is nyomon követhetők.

Az esemény helyi idő szerint 2017. április 21-én délelőtt 9:30 órakor kezdődő plenáris ülése a https://youtu.be/cjoX1Sg2rXU linken, a helyi idő szerint délután 14:00 órakor kezdődő szekcióülések pedig a https://youtu.be/L2uGJWGhYY4 és a https://youtu.be/aZA94-rWTKs linken keresztül követhetők figyelemmel.

Budapest, 2017. április 20.

A Kúria Sajtótitkársága

A lett Legfelsőbb Bíróság irányításával és a Kúria közreműködésével elindult európai uniós igazságügyi projekt keretében kúriai delegáció tett tanulmányi látogatást a spanyol Legfelsőbb Bíróságon

Nyomtatóbarát változat

Supreme Courts

Dátum: 2017. február 15-17.
Ország: Spanyolország
Város: Madrid

A lett Legfelsőbb Bíróság, a litván Legfelsőbb Bíróság, a spanyol Legfelsőbb Bíróság, a Kúria, az Antwerpeni Egyetem és a Ljubljanai Egyetem közös, európai uniós társfinanszírozású, a „Legfelsőbb bíróságok mint a bírósági rendszerek hatékonyságának garanciái az Európai Unióban” elnevezésű projektje keretében 2017. február 15-17. között kéttagú kúriai delegáció tett tanulmányi látogatást a spanyol Legfelsőbb Bíróságon.

A Kúria képviseletében Józan Magda, a Kúria Sajtótitkárságának vezetője és dr. Tombor Csaba, a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának jogi ügyintézője vett részt az eseményen.

A tanulmányi látogatás során a résztvevők a projekt keretében kidolgozott kérdőív témái közül a kutatási és dokumentációs egységek, illetve a legfelsőbb bíróságok kommunikációs tevékenysége kérdéseit vitatták meg, valamint kerekasztal-beszélgetést tartottak a legfelsőbb bíróságoknak az alsóbb fokú bíróságokkal, továbbá az európai és nemzetközi bíróságokkal való kapcsolata témakörében.

Budapest, 2017. február 23.

A Kúria Sajtótitkársága

A lett Legfelsőbb Bíróság irányításával és a Kúria közreműködésével elindult európai uniós igazságügyi projekt keretében kúriai delegáció tett tanulmányi látogatást az Európai Unió Bíróságán

Nyomtatóbarát változat

Supreme CourtsDátum: 2017. január 18-20.
Ország: Luxembourg
Város: Luxembourg

A lett Legfelsőbb Bíróság, a litván Legfelsőbb Bíróság, a spanyol Legfelsőbb Bíróság, a Kúria, az Antwerpeni Egyetem és a Ljubljanai Egyetem közös, európai uniós társfinanszírozású, a „Legfelsőbb bíróságok mint a bírósági rendszerek hatékonyságának garanciái az Európai Unióban” elnevezésű projektje keretében 2017. január 18-20. között háromtagú kúriai delegáció tett tanulmányi látogatást az Európai Unió Bíróságán Luxembourgban.

A Kúria képviseletében dr. Orosz Árpád, a Kúria Polgári Kollégiumának helyettes vezetője, dr. Heinemann Csilla, a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának bírája és dr. Vasady Loránt, a Kúria Főtitkárságának beosztott bírája vett részt az eseményen.

A tanulmányi látogatás kúriai bírái részt vehettek egy Bíróság előtt folyó magyar ügy ismertetésén és tárgyalásán, továbbá betekintést nyerhettek a Bíróság munkájába, a Törvényszék eljárásrendjébe, a Kutatási és Dokumentációs Igazgatóság működésébe, a Bíróság Irodájának tevékenységébe, a Kommunikációs Igazgatóság munkájába, a Bíróság Könyvtárának tevékenységébe, valamint a Bíróság legfrissebb esetjogába.

Budapest, 2017. február 3.

A Kúria Sajtótitkársága

A lett Legfelsőbb Bíróság irányításával és a Kúria közreműködésével elindult európai uniós igazságügyi projekt keretében lett, litván és spanyol legfelsőbb bírósági delegáció tett tanulmányi látogatást a Kúrián

Nyomtatóbarát változat

Supreme Courts

Dátum: 2016. november 22-24.
Ország: Magyarország
Város: Budapest

A lett Legfelsőbb Bíróság, a litván Legfelsőbb Bíróság, a spanyol Legfelsőbb Bíróság, a Kúria, az Antwerpeni Egyetem és a Ljubljanai Egyetem közös, európai uniós társfinanszírozású, a „Legfelsőbb bíróságok mint a bírósági rendszerek hatékonyságának garanciái az Európai Unióban” elnevezésű projektje keretében 2016. november 22-24. között a lett Legfelsőbb Bíróság, a litván Legfelsőbb Bíróság és a spanyol Legfelsőbb Bíróság három-három tagú delegációja, köztük a spanyol Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettese tett tanulmányi látogatást a Kúrián.

A budapesti találkozón a kilenc külföldi meghívott mellett a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal projektszakértői és munkatársai vettek részt. A húszfős munkacsoport megbeszélése november 23-án a magyar bírósági szervezetrendszer bemutatásával, valamint a Kúria szervezetének, működésének és hatásköreinek rövid ismertetésével kezdődött, majd a résztvevők a projekt keretében kidolgozott kérdőív témái közül november 23-án a legfelsőbb bíróságoknak az országos igazságszolgáltatási tanácsokban betöltött szerepét és a bírósági eljárások hosszát, november 24-én pedig kerekasztal-beszélgetés során a legfelsőbb bíróságok oktatási, ismeretterjesztő és információszolgáltató tevékenységét vitatták meg.

Budapest, 2016. november 25.

A Kúria Sajtótitkársága

A lett Legfelsőbb Bíróság irányításával és a Kúria közreműködésével elindult európai uniós igazságügyi projekt félidős megbeszélése a Ljubljanai Egyetem jogi karán

Nyomtatóbarát változat

Supreme Courts

Dátum: 2016. november 7-8.
Ország: Szlovénia
Város: Ljubljana

A lett Legfelsőbb Bíróság, a litván Legfelsőbb Bíróság, a spanyol Legfelsőbb Bíróság, a Kúria, az Antwerpeni Egyetem és a Ljubljanai Egyetem közös, európai uniós társfinanszírozású, a „Legfelsőbb bíróságok mint a bírósági rendszerek hatékonyságának garanciái az Európai Unióban” elnevezésű projektje keretében a projektpartnerek képviselői 2016. november 7-8. között félidős megbeszélést tartottak a Ljubljanai Egyetem jogi karán.

A félidős megbeszélés keretében sor került az európai uniós tagállamok legfelsőbb bíróságainak szánt kérdőívekre válaszolókkal kapcsolatos adatok áttekintésére, a kérdőívekre adott válaszok elemzési módszereinek bemutatására, a litván legfelsőbb bírósági tanulmányi látogatás tapasztalatainak megbeszélésére, a soron következő tanulmányi látogatások számbavételére, a szlovén Legfelsőbb Bíróság meglátogatására, a szlovén Legfelsőbb Bíróság épületének és működésének bemutatására, a projekt következő állomásainak megtervezésére, a projekt igazgatási kérdéseinek megvitatására, valamint a projekttel kapcsolatos pénzügyi, beszámolási, tájékoztatási és információközlési kötelezettségek áttekintésére.

Budapest, 2016. november 11.

A Kúria Sajtótitkársága

A lett Legfelsőbb Bíróság irányításával és a Kúria közreműködésével elindult európai uniós igazságügyi projekt keretében kúriai delegáció tett tanulmányi látogatást a litván Legfelsőbb Bíróságon

Nyomtatóbarát változat

Supreme Courts

Dátum: 2016. október 19-21.
Ország: Litvánia
Város: Vilnius

A lett Legfelsőbb Bíróság, a litván Legfelsőbb Bíróság, a spanyol Legfelsőbb Bíróság, a Kúria, az Antwerpeni Egyetem és a Ljubljanai Egyetem közös, európai uniós társfinanszírozású, a „Legfelsőbb bíróságok mint a bírósági rendszerek hatékonyságának garanciái az Európai Unióban” elnevezésű projektje keretében 2016. október 19-21. között kéttagú kúriai delegáció tett tanulmányi látogatást a litván Legfelsőbb Bíróságon.

A Kúria képviseletében dr. Vezekényi Ursula, a Kúria Polgári Kollégiumának tanácselnöke és dr. Forgács Anna, a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának jogi ügyintézője vett részt az eseményen.

A tanulmányi látogatás során a résztvevők a projekt keretében kidolgozott kérdőív témái közül a határozatok közzététele és az esetjogi adatbázisok, az ügyelosztás, valamint az egyetemi élet képviselőivel való együttműködés kérdéseit vitatták meg.

Budapest, 2016. november 11.

A Kúria Sajtótitkársága

A lett Legfelsőbb Bíróság irányításával és a Kúria közreműködésével elindult európai uniós projekt nyitómegbeszélése

Nyomtatóbarát változat

European Union

 

 

Dátum: 2016. július 12.
Ország: Lettország
Város: Riga

A lett Legfelsőbb Bíróság, a litván Legfelsőbb Bíróság, a spanyol Legfelsőbb Bíróság, a Kúria, az Antwerpeni Egyetem és a Ljubljanai Egyetem közös, európai uniós társfinanszírozású, a „Legfelsőbb bíróságok mint a bírósági rendszerek hatékonyságának garanciái az Európai Unióban” elnevezésű projektjének nyitómegbeszélésére 2016. július 12-én került sor Rigában a lett Legfelsőbb Bíróság épületében.

A 2016. június 30. és 2017. április 30. között futó projekt többek között a legfelsőbb bírósági kutatási és dokumentációs részlegek munkáját, a legfelsőbb bírósági kommunikációs stratégiákat és igazgatási rendszereket, továbbá a legfelsőbb bíróságok és az igazságszolgáltatási tanácsok kapcsolatát szándékozik felmérni és elemezni. A projektpartnerek a nyitómegbeszélésen áttekintették az európai uniós tagállamok legfelsőbb bíróságainak szánt kérdőív tervezett kérdéseit, felállították a projekt tanulmányi látogatásainak, megbeszéléseinek és konferenciáinak hozzávetőleges ütemtervét, kitértek a legfelsőbb bírósági jó gyakorlatok elemzésének kérdésére, valamint a projekt várható eredményei ismertetésének módozataira.

Budapest, 2016. július 13.

A Kúria Sajtótitkársága